Menu

Cart

Content

Breadcrumb

A Kis Fekete Ruha története

 

A Kis Fekete Ruha minden nő szekrényének alapvető ruhadarabja. Szinte bárhova felvehető és mindig divatos. Munkahelyen is tökéletesen megállja a helyét, nézzük meg A Férjem védelmében, a Briliáns elmék vagy a Magyarországon csak online elérhető Botrány sorozatokból bármelyik részt, és láthatjuk, hogy a főszereplő hölgyek kis fekete ruhában mutatkoznak. Egy-egy ilyen ruhában könnyebben megy a munka is! De hogyan indult a Kis Fekete Ruha a világhírnév felé? Nézzük csak! 

A férjem védelmében c. sorozat 4. évadnyitó képe

 

Jelenet a Brilliáns elmék c. sorozatból

 

1900-as évek – Feketét csak temetésen viseltek

A Kis Fekete ruha nem volt mindig népszerű, az 1900-as évek elején a fekete színt csak temetés és gyász alkalmával viselték a hölgyek, egészen addig, amikor John Singer Sargent művész megfestette a "Madame X." nevű olajfestményét. 

Az 1884-ben elkészült „Portrait de Mme” címmel bemutatott festmény nagy felzúdulást és megbotránkozást keltett. A Párizsi Szalon közönségét megdöbbentette az erotikus utalásokkal teli alkotás látványa, melyet erkölcstelennek és szégyenletesnek tartottak. 

A modell, Amélie Gautreau ízig-vérig parisienne volt, a modern kifinomult párizsi nő megtestesítője, aki egy szív alakú mideres hosszú fekete ruhát viselt a képen, melyhez arannyal körbedíszített vállpánt tartozott. Gautreau testtartása abban az időben igencsak kihívónak számított, különösképpen egy, a társadalom felsőbb köreihez tartozó hölgytől. A kioldott vállpánt a jobb vállon és a fehér bőrhöz képest kimondottan vörös fül, pedig csak fokozták ezt a benyomást. 

A kísérlet, hogy megőrizzék a modell inkognitóját sikertelen volt. Gautreau anyja személyesen követelte a mű eltávolítását a Szalonból, hogy megóvja lányát az élcelődő kritikáktól, de nem volt elég pénze ahhoz, hogy megvásárolja a képet. Sargent később átfestette a képet, úgy, hogy a jobb oldali vállpánt is kapcsolódjon a hölgy ruhájához. A mű címét pedig „Madame X” -re változtatta, amitől még drámaibb és titokzatosabb, ugyanakkor még személytelenebb lett a festmény.

A ruha miatt sok vita volt, túlságosan "szexinek” számított abban az időben, és ezután elfeledetté vált egészen az 1920-as évekig.

 

 Vázlat és az elkészült festmény

 

  John Singer Sargent festő az elkészült "Madame X." nevű festményével

 

1926 - Megszületett a Kis Fekete Ruha
 
A tervezők azon dolgoznak, hogy minél kényelmesebb öltözeteket hozzanak létre, hiszen ekkortájt kezdtek a nők belépni a munkaerőpiacra, amely az öltözködési szokások alakulását is nagyban befolyásolta. A nők szeretnének kevésbe szerényen öltözködni, ebben az időben többet szeretnének mutatni magukból, ezért a ruhákon megjelennek a különböző hasítások, amelyek által a vállak és a lábak is itt – ott nagyobb hangsúlyt kapnak. 

1926 –ban az amerikai Vogue közzétett egy fekete ruha fotóját, amelyet a francia designer, Coco Chanel készített. Ez a ruha egyszerű, egyenes szabású és rövid volt (lábszár-középig érő, ami akkoriban rövidnek számított). Csak néhány átlós vonal volt a díszítés rajta. A Vogue egyszerűen „Chanel Fordjának” nevezte, és azt is kifejtették, hogy „ezt a ruhát az egész világ fogja viselni”, mert annyira könnyen illeszkedik minden nőhöz, a különböző testtípusoknak is megfelel, és nagyon egyszerű. Ezen kívül azt is írták, hogy a Kis Fekete Ruha (Little Black Dress vagy röviden csak LBD) egy olyan féle egyenruha, amely az összes nő ízlését kielégíti. Ez a ruha a nők öltözködési szokásait is nagyban megváltoztatta, hiszen ezelőtt nehezen, és akár órák hosszat is öltözködtek, hogy egy rendezvényen csinosan jelenjenek meg, köszönhető a nagy, és nehéz ruháknak.

 Az amerikai Vouge által közzétett tervezés

1926–ban az amerikai Vogue közzétett egy fekete ruha fotóját, amelyet a francia designer, Coco Chanel készített. Ez a ruha egyszerű, egyenes szabású és rövid volt (lábszár-középig érő, ami akkoriban rövidnek számított). Csak néhány átlós vonal díszítette. A Vogue egyszerűen „Chanel Fordjának” nevezte. Ezen kívül azt is írták, hogy a Kis Fekete Ruha (Little Black Dress vagy röviden csak LBD) egy olyan féle egyenruha, amely az összes nő ízlésének megfelelő.

 Az első Kis fekete ruha tervezőpapíron és a valóságban

 

1930 - as évek - A rajzfilmfigurát is LBD-be öltöztetik

Az 1930-as években a kis fekete ruha lett a közkedvelt, rendezvényeken viselt ruha. A népszerű Betty Boop rajzfilmfigura rendkívül rövid és feszes ruhákat viselt, így még nagyobb kedvet adva a hölgyeknek az LBD viseltéhez. 

 Betty Boop rajzfilmfigura 

 

 Betty Boop rajzfilmfigura 

 

1939-1945 -  A háború időszaka

 A II. világháború alatt a divat nem volt prior, így a nagyon egyszerű ruhákat preferálták.

Hölgyek az 1940-es években

 

1950-es évek A Végzet asszonyai feketében

A Filmstúdiók bemutatták a világvezető szexi hölgyeket, mint például Marilyn Monroe, Sophia Loren, Rita Hayworth és Brigitte Bardot, akik mindig szexi fekete ruhát viseltek. 

Marilyn Monroe - színésznő

 

 Rita Hayworth - színésznő

 

Brigitte Bardot - színésznő

 

Sophia Loren - színésznő

 

 1960-as évek - Audrey Hepburn és az ikonikus darab

 1961-ben Audrey Hepburn egy olyan Kis Fekete Ruhát viselt, amelyhez hasonlót ezelőtt még senki nem látott. Az egész világ felfigyelt Audrey Hepburnre és a Givenchy által tervezett Kis Fekete Ruhára. Az Álom luxuskivitelben című filmben (Breakfast at Tiffany’s) az LBD volt a második legfontosabb karakter Holly Golightly után.

 Audrey Hepburn - Az Álom Luxuskivitelben c. filmben

 

1970 –es, 1980-as évek -  A Kis Fekete Ruha térhódítása

Az LBD az évtizedek folyamán a ruhaszekrények alapvető terméke maradt. Tina Turner és Blondie a rövid szoknyákat gyilkos tűsarkakkal dobták fel.

 Tina Turner - énekesnő

 

1990-es évek - A Kis Fekete Ruha mindig beválik

Az 1990-es években sokféle fazon volt divatban: spagettipántos, vastagpántos és vállpánt nélküli darabokat is hordtak a hölgyek, köszönhetően, Diana hercegnőnek, Elizabeth Hurleynek, Victoria Beckhamnek és Jennifer Anistonnak, akik jó pár emlékezetes megjelenést tettek egy- egy LBD-ben.

 Diana hercegnő - Wales hercegének felsége 

 

Elizabeth Hurley - színésznő 

 

 Victoria Adam (Posh Spice) - énekesnő

 

Jennifer Aniston - színésznő 

 

2000-es évek - LBD az örök darab

A kis fekete ruha egy olyan trend, amely ugyanúgy megtalálható a Wall Streeten, a protokolleseményeken  és a Vörös Szőnyegen egyaránt. Napjaink legnagyobb ikonjai Kate Middleton, Michele Obama a sztárok közül pedig Kate Moss, Taylor Swift és Selena Gomez előszeretettel választanak könnyed kis fekete ruhákat.

Kate Moss - modell

 

Taylor Swift - énekesnő

 

Selena Gomez - színésznő, énekesnő

 

 Kate Middletone - Cambridge hercegének felesége

 

Michelle Obama - Amerika First Ladyje

 

Viseljetek csajok Kis Fekete Ruhát, hiszen örök darabról van szó! Válasszatok a MACARON DRESS darabok közül, és meglátjátok, mindenki dicsérni fogja csodás ízléseteket, pompás kis fekete ruhátokat! :)

 

A MACARON DRESS modellek különböző ruhafazonokban

Modellek balról jobbra:

1. modell: http://macarondress.hu/index.php/hu/klasszikus-fekete-ruhak/fekete-vastag-pantos-ruha-detail

2. modell: http://macarondress.hu/index.php/hu/klasszikus-fekete-ruhak/fekete-vastag-pantos-ruha-arany-resszel-detail

3. modell: http://macarondress.hu/index.php/hu/csillogo-fekete-ruhak/pant-nelkuli-ruha-detail

4. modell: http://macarondress.hu/index.php/hu/csipkes-fekete-ruhak/kulonleges-csipkealju-ruha-detail

 

 

Miért a MACARON DRESS?

- különleges fekete koktélruhák

- kis fekete ruhák

- csillogó fekete partyruhák

- fekete csipkés ruhák

- fekete alkalmi ruhák

- csak kiváló minőségű kis fekete ruhákat kínálunk

- különféle szabású elegáns darabokat értékesítünk

- minden kis fekete ruhát ellenőrzünk, selejtes ruhákat nem árulunk

- minden kis fekete ruha készleten van

- különböző méretű modellek mutatják be az egyes fekete koktélruhákat

- a fekete ruhák méretválasztását részletes információkkal segítjük

- segítünk választani a fekete ruhák közül, kérdésére 24 órán belül válaszolunk

- 14 napos pénz-visszafizetési garancia

 

MACARON DRESS| Fekete koktélruha |Kis Fekete Ruha| Partyruha

Macaron Dress | Online fizetés

Eredetiséget Igazoló Tanúsítvány
Biztonságos fizetés
Pénz - visszafizetés 14 napig garantálva
Pénz - visszafizetés
14 napig garantálva
Minden ruha raktáron
Minden ruha raktáron
Gyors házhoszállítás
Gyors házhoszállítás

Kapcsolat

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 

 

 

Domokos & Partners - Grafikai st�di�

Bejelentkezés or Regisztáció